BBQ-tornet
Del 06 / Nederländerna
Enorma berg av kött, korv, grönsaker och... bananer och ananas? Någonstans i Nederländerna byggs just nu grillens Empire State Building på en tidigare trist industritomt: BBQ-tornet. Detta futuristiska universalvapen för att bräsera, steka och grilla är tillräckligt för en fest av gigantiska proportioner. Och allt detta på bara en kvadratmeter.
Naald & Hamer
Christel van Schoonhoven och Rianne Jasper bildar designerduon Naald & Hamer – nederländska för ”nål och hammare”.
I lokalerna hos konstnärskollektivet De Vliegtuin experimenterar de två framför allt med stål. Här svetsar, slipar och hamrar de för att skapa de mest ovanliga föremål av det hårda stålet. Eftersom deras studio alltid är full av vänner och kollegor kom de på idén om en monumental kvadratmeter som också kan föda hela arméer: BBQ-tornet. Med flera meter höga staplar av otaliga grillstationer förvandlas en enda kvadratmeter till grunden för en gigantisk bankett.
”Vi visste direkt att det måste vara högt. Mycket, mycket högt ...”
Naald & Hamer
Den ädla konsten att grilla
– tornet.
I världens mest kompakta gourmetkök är kastruller och stekpannor arrangerade på ett sådant sätt att även rätter med olika tillagningstider och tillagningsmetoder är redo för en festmåltid på samma gång. Potatis och grönsaker fräser i kastruller som kan höjas och sänkas. Under dem hänger hemgjorda korvar och 'nduja, en kryddig kalabrisk salami, som röks långsamt och sedan grillas kort över elden. Längst ner sjuder en stor fläskbog och bitar av ryggbiff direkt över elden innan de fylls i läckra tacos.
Flammornas herre
– Pitmaster Stacy
Varje grill behöver sin grillmästare. Stacy Denzel Janmaat är företagsgrundare och kändiskock. För Munchies utforskar han obskyra eller bortglömda mattrender. För BBQ-tornet utvecklar han rätter som är lika läckra som de är enkla att tillaga. Perfekt anpassade till BBQ-tornet. Men också lika goda när de kommer från din egen grill. Hans favoritrecept hittar du här i vår video.