Medmänsklighet på en kvadratmeter
Del 08 / Österrike
Det finns plats för mänsklighet överallt – även i de minsta av utrymmen. För mitt i Wien ger en konstnär värme på bara en kvadratmeter. Med ett mobilt soppkök som hjälper till överallt där det behövs. Ett projekt som visar hur lite som behövs för att göra skillnad. I vår film kan du se hur det skapas, vad det gör och vilka känslor det väcker.
Christopher Seiler
Christopher Seiler är en välkänd skådespelare, kabaréartist och musiker. Han är mest känd som ena halvan av musikduon Seiler & Speer. Sedan genombrottet med singeln ”Ham kummst” har de två varit bland de största stjärnorna inom ”Austropop”, med många hits i Österrike, Tyskland och Schweiz. Christopher använder sitt kändisskap för att stödja olika välgörenheter. Som delägare i fotbollsklubben Wiener Viktoria omvandlar han till exempel delar av lagets omklädningsrum till sovplatser för hemlösa under den kalla vintern. Varje vinter samlar han också in donationer till Caritas härbärgen.
”När man hjälper andra hjälper man sig själv.
Man får alltid ut något av det.”
Christopher Seiler
Hjälp på hjul
– det mobila soppköket
I Seilers projekt ryms ett helt soppkök på en mycket liten yta. Tack vare en integrerad gasolbrännare kan köket förse hundratals behövande människor med näringsrik soppa och lite värme varje dag under vintern.
För att det ska kunna hjälpa till där det behövs som mest har särskild fokus lagts på transportförmågan. Köket har inte bara hjul, utan består också av två delar som enkelt kan bäras från A till B. Ett inbyggt uppladdningsbart batteri ser till att köket kan användas var som helst – i parken eller på en livlig gågata. På så sätt blir en kvadratmeter en mobil arbetsstation mot hunger.
Hur kan jag hjälpa till på andra sätt?
Ibland krävs det inte mycket för att hjälpa människor i nöd under vintern. Ett exempel är så kallade gåvofack, där du kan lämna in varma kläder, filtar eller kuddar i väderbeständiga förpackningar. Bussbiljetter eller små necessärer är också en bra idé. Om du ser människor som sover på gatan i minusgrader har många städer så kallade köldtelefoner som drivs av sociala organisationer som du kan ringa och hjälpa snabbt och enkelt. Köldbussar försöker sedan förse de behövande med liggunderlag och värme. Om det inte finns någon köldtelefon i ditt område eller om det är en nödsituation bör du definitivt kontakta den lokala räddningstjänsten.