Regnvattenkällan

Del 07 Tjeckien

Monsunregn, torka och sinande grundvatten. I tider av klimatförändringar blir vatten och dess hantering en avgörande fråga för stadsplaneringen. Matyáš Barák visar att varje kvadratmeter gör skillnad med ett fantastiskt projekt: en källa som filtrerar regnvatten på bara en kvadratmeter mitt i staden. På så sätt skapar designern inte bara dricksvatten, utan också något att prata om.

Matyáš Barák

Matyáš är en ambitiös designer och konstnär. Han fick sin utbildning bland annat vid UMPRUM i Prag, Konstfack i Sverige och på arkitekten Javier Corvaláns kontor i Paraguay. Studierna vid Royal College of Art i London var dock särskilt viktiga för hans konstnärliga inriktning. När han observerade regnvatten som rann undan frågade han sig om det inte kunde användas på ett bättre sätt. Detta gav upphov till idén om en installation som fungerar som ett urbant filtreringssystem. För detta projekt komprimerade han sin vision till bara en kvadratmeter. Och gjorde den samtidigt ännu mer tillgänglig.

”I staden finns det vatten överallt.
Så varför tänker ingen på det?”

Matyáš Barák

Från regn till dricksvatten
– hur funkar det

För att förvandla regn till rent dricksvatten passerar vattnet flera stationer. Metallplattor på källans tak fångar upp regnvattnet och leder det vidare till ett rör. Där rinner regnvattnet genom lager av olika material som gradvis gör regnet drickbart. Större stenar filtrerar bort de grova smutspartiklarna ur vattnet, ett lager grus de finare. Miljögifter och föroreningar fångas upp av lager av aktivt kol och kokosfibrer. Bomull renar vattnet ännu finare innan det kan användas som dricksvatten. Klart, svalt och gott. Skål.

”För att anpassa sig till
klimatförändringarna krävs ibland bara
små insatser.”

Petr Návrat

En kvadratmeter. Stor effekt.

Vad kan man göra med en enda kvadratmeter? För stadsplaneraren Petr Návrat ganska mycket. För enligt honom är det de små sakerna som gör en stad levande. En bänk att sitta på, ett träd som ger skugga – eller till och med en regnvattenkälla. Små saker som kan föra samman ett kvarter till ett gemensamt projekt. Projektet visar också att förändringar inte behöver vara komplicerade. Med lite fantasi kan man göra vilken plats som helst lite mer hållbar, även på en liten yta. Det är bara att börja.

Så mycket hållbarhet
följer med dig.

 

Enligt experter som Petr krävs det inte mycket för att anpassa sitt hus till det förändrade klimatet. Ofta räcker det med de enklaste åtgärderna, som inte ens behöver en hel kvadratmeter. Ett grönt tak på garaget eller över uteplatsen förbättrar t.ex. stadsklimatet och skapar en livsmiljö för insekter. Solskydd och smart placerade perenner skapar skugga för dig själv och känsliga växter. Regntunnor och bevattningspåsar samlar inte dricksvatten åt dig, men de hjälper dina växter att överleva torra perioder.

Hitta fantastiska projekt i alla format.
Läs mer här.