Odling på en kvadratmeter
Del 02 / Slovakien
Allt kan växa på en kvadratmeter. Men räcker det till att ge föda åt en person? I det här experimentet får vi reda på det. På bara en kvadratmeter skapar byggaren Miro Baca en enorm vertikal trädgård i Hrabušice, Slovakien. Tillräckligt för att leva på? Du kan se resultatet här.
Miro Bača
Miro är en välkänd YouTuber och influencer i sitt hemland Slovakien – med mer än 100 000 följare. Han är en av de få som inte bara försöker underhålla utan också utbilda med hjälp av videor. För projektet ”Världens fenomen” reste han till exempel till andra länder för att inspirera elever att lära sig med videor på olika platser.
„Folk tror att man behöver mycket utrymme för att odla grönsaker. Jag tycker att en kvadratmeter är tillräckligt för oss.”
Miro Bača
En kvadratmeter,
100 rotfrukter – så fungerar det
Med en smart lösning förvandlar Miro kvadratmetern till ett eget ekosystem. Från en integrerad kompost i grunden, där skördeavfall kan återvinnas, till de noggrant arrangerade växterna och en integrerad regndusch i toppen, som generöst vattnar alla växter.
Ritning av odlingen
1. En spaljé är den perfekta platsen för bönor, tomater eller till och med rosor.
2. Ett sprinklersystem som bevattnar hela odlingen.
3. Grönt tak med suckulenter för att samla upp regnvatten.
4. Takränna för ytterligare bevattning av trädgården.
5. 12V-pumpar som levererar vatten till ett integrerat vattenfall.
6. Bihotell för bättre pollinering.
7. Här växer utvalda växter: stockrosor för pollinerare, stevia för sötning, mynta för te samt salladshuvuden och kålrabbi.
8. En stege som underlättar skötseln.
9. En behållare som används för att samla upp vatten och för bevattning.
10. En nedskalad version av en kompost.
11. Den lägre nivån fungerar som en balansvikt för konstruktionen.
Tillagning av en Strapačky från en kvadratmeter
Strapačky
På sin vertikala odling har Miro även potatis – och därmed grunden till en riktig slovakisk specialitet – Strapačky. En slovakisk version av potatisgnocchi, serverad med surkål och bacon. Imponerande: Mama Bača skrapar gnocchin på två minuter. Du kanske behöver lite längre tid på dig. För 4 personer:
Halušky (potatisgnocchi)4 stora potatisar
300–400 g fint mjöl (vetemjöl kan blandas med fullkornsmjöl i önskad proportion).
Salt efter smak
Strapačky500 g surkål
150 g rökt bacon i tärningar
Olja för stekning
Halušky
1. Skala två stora potatisar och riv med ett rivjärn.
2. Häll av vätskan, tillsätt salt och två koppar mjöl och knåda väl.
3. Lägg degen på en skärbräda och lägg små bitar i en kastrull med kokande saltat vatten med hjälp av ett rivjärn.
Strapačky
1. Stek baconet i en stekpanna med lite olja i, ställ åt sidan.
2. Tvätta surkålen noggrant i en sil. Hetta upp oljan och fräs surkålen i några minuter, tillsätt kumminfrön och vatten.
3. Sänk värmen och ångkoka kålen under lock i ca en timme. Öppna locket då och då, rör om i kålen och tillsätt lite vatten om det behövs. Smaka av med socker.
4. Blanda halušky och kål och tillsätt bacon. Servera.
Somrig sallad
Gurkor, tomater, salladshuvuden, basilika – och därmed de flesta ingredienserna till familjen Bačas favoritförrätt – växer på en kvadratmeter. En enkel sallad med slovensk Parenica, en sorts slovakisk fetaost. På söndagskvällarna står hela familjen i köket och hackar, skivar och rör om. Och du kan enkelt göra samma sak. För 4 personer:
6 salladsblad
1 medelstor gurka
12 körsbärstomater
1 gul paprika
Det gröna av
1 salladslök
4 msk solrosolja
2 msk vit vinäger
Salt och nymalen svartpeppar
En handfull färska, hackade basilikablad
Parenicaost (alternativt: fetaost)
Ätliga blommor för garnering